Mensen staan wel eens wat sceptisch tegenover natuurgeneeskunde, kruidengeneeskunde, homeopathie en fytotherapie. Toch kunnen al deze varianten van de natuurlijke geneeskunde in veel gevallen op hun eigen manier bijdragen. Natuurlijk blijft het verstandig om in gesprek te blijven met je reguliere arts, maar het kan geen kwaad om je eens te verdiepen in andere manieren van geneeskunde. Want er is veel meer beschikbaar dan men denkt.
Iedereen kent wel voorbeelden van natuurgeneeswijzen
Want wat doe je als je in de brandnetels bent gevallen? Dan smeer je de aangedane plek in met weegbree. Wat doe je als je een zere keel hebt? Dan slik je een lepel honing. En wat doe je als je last hebt van het zuur? Dan neem je een kopje kamille- of muntthee. Je denkt er niet bij na, maar dit zijn allemaal vormen van natuurgeneeskundige maatregelen. Je oma’s en je over oma’s pasten dit al toe, het is dus logisch dat jij daarmee verder gaat. Maar als het op het gebruik van kruiden in plaats van reguliere medicatie aankomt, dan moet je flink je best doen bij je arts en bij je omgeving. Ze vinden je dan al snel zweverig.
Kruiden als ondersteuning bij ziekte en lichamelijke ongemakken
Je kunt in heel veel gevallen kruiden gebruiken in plaats van chemische voedingssupplementen. Je moet alleen vaak even beter zoeken voor je wat gevonden hebt dat bij je past. de kruiden staan niet zomaar bij iedere drogist en apotheek achter de toonbank. In de meeste gevallen zul je de kruidenaftreksels en tinctuur) online moeten bestellen. En dat is geen enkel probleem, want we bestellen tegenwoordig alles online.
Blijf in overleg met je behandelend arts
Want ook al gaat het om echte natuurproducten, het is niet gezegd dat deze geen wisselwerking kunnen hebben met de reguliere medicatie die je gebruikt. Blijf dus altijd in overleg met je arts. Ook wanneer je ervoor zou kiezen om de reguliere medicatie helemaal in te ruilen tegen kruiden- of natuurgeneeskunde. Je arts heeft een zekere verantwoordelijkheid naar jou en zal dus, door goed te blijven monitoren, kunnen zien of jouw aanpassingen op zijn (of haar) medicatievoorschriften in jouw voordeel uitpakken. Als dat niet het geval is, hoef je in ieder geval niet met hangende pootjes terug om op te biechten wat je hebt gedaan.